Op zondagavond 27 september 2020 zong Decibelle in de Janskerk Utrecht ter viering van 75 jaar bevrijding prachtige muziek over oorlog en het verlangen naar vrede en vrijheid: muziek uit verschillende tijden en in verschillende stijlen: van traditioneel volkslied en moderne muziek van Pärt tot barokke en klassieke muziek van Schütz en Haydn.
Het was een mooi en een memorabel concert in coronatijd, met de koorleden en de bezoekers op afstand van elkaar.
Het thema was te beluisteren in talloze sterk variërende dichterlijke teksten, die gedeeltelijk a capella of met pianobegeleiding werden uitgevoerd. Naast het koor brachten sopraan Rachel Thompson en pianist Jeroen Liedorp enkele solistische bijdragen ten gehore.
Het koor zong over heldhaftige partizanen die ten strijde trekken tegen het fascisme in het tijdloze Italiaanse volkslied Bella Ciao. Decibelle zong het lied in een eigentijds arrangement van Samuel Flentje en Ismael Aranibar.
Aandacht voor rouw en oorlogstrauma was er in In Flanders Fields, een beroemd gedicht van de Canadese legerarts John McRae (1872-1918) geschreven naar aanleiding van de dood van zijn vriend Alexis Helmers op het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedicht is door Eleanor Daley (1955) op aangrijpende wijze op muziek gezet.
De Engelse componist Hubert Parry (1848-1918) zag in de Eerste Wereldoorlog veel van zijn muziekstudenten sneuvelen aan het front. Van de 17e-eeuwse tekst My soul, there is a country van Henry Vaughan (1622-1695) maakte hij een lied om aan het oorlogsgeweld te kunnen ontsnappen naar een gedroomd paradijs van vrede. Ook in Peace I leave with you ligt een belofte voor een betere toekomst. Gebaseerd op een tekst uit het Nieuwe Testament is dit stuk van Knut Nystedt (1915-2014) een hoopgevende bezwering voor een toekomst in (hemelse) vrede.
Daarnaast getuigt het Largo uit de symfonie Uit de Nieuwe Wereld van Antonín Dvořák, door Margaret Dryburgh en Norah Chambers in 1943 in een interneringskamp bewerkt voor meerstemmig koor, van de kracht van slachtoffers van geweld en gevangenschap.
Smeekbedes om vrede werden gericht aan God in Verleih uns Frieden van zowel Heinrich Schütz (1585-1672) als van Felix Mendelssohn (1809-1847) en Da pacem Domine van Arvo Pärt (1935). Concrete aanleidingen zijn bij Schütz waarschijnlijk de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en bij Pärt de terroristische aanslagen in Madrid in 2004. Voor Mendelssohn ligt de smeekbede meer in de geestelijke traditie van Luther, die de Duitse tekst van de hymne schreef.
In de Nelson Mass van Joseph Haydn (1732-1809) wordt God met gloedvolle klanken bedankt voor de overwinning. Haydn zelf noemde zijn mis de Missa in angustiis (mis voor angstige tijden). Aangenomen wordt dat Haydn met de mis de overwinning van de Oostenrijkers op de Turken in 1683 herdacht.
Tenslotte zong kamerkoor Decibelle een lied om slachtoffers van natuurgeweld te gedenken. De Texaanse folk singer-songwriter Eliza Gilkyson (1950) schreef een Requiem voor de slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004. Craig Hella Johnson (1962) arrangeerde de koormuziek.