The Armed Man: A Mass for Peace – Karl Jenkins (1944)
Partituur (470)
Levende componist, dus partituur niet op website.
Wij zingen in ons lustrumconcert het 1-ste deel (the armed man) uit dit gelijknamige 13-delige werk.
Met de ondertitel ‘Mass for peace’ ging dit werk in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall in première.De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt.
De gehele mis (Mass for Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog.
Oefenbestand (MuseScore)
Download musescore-bestand door de link hieronder met:
Rechtermuisknop > Koppeling opslaan als…
Oefenbestand (online gesplitste partijen – mp3’s)
Tekst
Deel 1 – The armed man
anonyme ± 1450
L’homme, l’homme, l’homme armé
L’homme armé
L’homme armé doit on douter
doit on douter?
On a fait partout crier
que chacun se viegne armer
d’un haubregon de fer.
Vertaling
Deel 1 – The armed man
anoniem ± 1450
De man, de man, de gewapende man,
De gewapende man,
De gewapende man moet men vrezen,
moet men hem niet vrezen?
Overal wordt geroepen dat iedereen
zich moet beschermen
met een maliënkolder.
Achtergrond – lustrum ’23
Vrede en oorlog (helaas) ook van alle tijden… en dus in muzikale reis te vinden…
Muziek verbindt op verschillende manieren in allerlei situaties. Bijvoorbeeld in liederen als er iets te vieren valt; om een kind in slaap te zingen; om er samen de moed in te houden tijdens het wandelen of het kijken naar een wedstrijd. Maar het geeft mensen ook moed in tijden van oorlog en verdriet. Daar waar geen woorden meer zijn kan muziek de angst, het verdriet, de leegte verklanken en een ervaring van warmte en samenzijn brengen.
L’Homme Armé: Deze melodie is door de tijd heen door wel 40 componisten op muziek gezet, en schijnt daarmee de meest op muziek gezette seculiere melodie door de muziekgeschiedenis heen te zijn geweest. Zo is deze melodie ook door Karl Jenkins op muziek gezet.
We zingen in ons lustrumconcert deel 1 (The armed man) uit zijn ‘The Armed Man: A Mass for Peace’.
Over The Armed Man: A Mass for Peace
The Armed Man: A Mass for Peace schreef Jenkins ter gelegenheid van het nieuwe millennium en het werd voor het eerst uitgevoerd op 25 April 2000 in Londen. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis.
Net zoals het War Requiem van Benjamin Britten is The Armed Man, deels gebaseerd op de Katholieke mis, geschreven ter promotie van de vrede.
Naast fragmenten uit de Katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel (bijv. De Psalmen en Openbaring) en de Mahabharata. Schrijvers wier woorden in het werk voorkomen zijn Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson en Sankichi Toge, die de bombardementen op Hiroshima overleefde maar enkele jaren later stierf aan leukemie.
The Armed Man brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart, afgewisseld met momenten van reflectie en toont de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt. De mis eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, waarin “verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen”.
Bron: Wikipedia