Requiem van Rutter & andere troostrijke muziek

Door 9 juni 2024Geen categorie

Hoop, troost en verbinding staan centraal in het lenteconcert. Met het Requiem van John Rutter heeft Decibelle gekozen voor een ‘lichte’ mis. Dit requiem is vol hoop en troost gecomponeerd. We voeren het requiem uit met fluit, hobo, cello, timpani, glockenspiel, harp, orgel en een sopraansolist. Het verstilde ‘the Lord is my shepherd’ klinkt naast het uitbundige Halleluja. Herinnering en hoop komen bijeen.

Om deze prachtige mis heen hebben wij gekozen voor componisten met liederen van hoop. Uit de 16e eeuw klinken de liederen van John Amner, ‘Let’s rejoice’ en van Thomas TallisIf you love me’. De 20e -eeuwse muziek klinkt in liederen van Vaughan Wiliams en Edgar Bainton. Van de laatste componist is helaas veel werk verloren gegaan, maar het ‘And I saw a new heaven’ is werkelijk hemels.
We zingen het prachtige ‘Hör mein Bitten’ voor sopraansolist en koor van Mendelssohn, die in zijn leven een bijzondere relatie had met Engeland en waar veel van zijn werken in première zijn gegaan. Verder zingen we muziek van twee tijdgenoten van Rutter, de componisten Whitacre en Lauridsen. Hedendaagse componisten die evenals Rutter geliefd zijn. Purcell mag niet ontbreken in dit hoopvolle concert.’If music be the food of love’ wordt door een sopraansolist gezongen, begeleid door harp.