Rondom Rutter – Requiem van licht en hoop

Door 9 juni 2024Geen categorie

We gaan alweer ons 41e bestaansjaar in en geven op zondag 9 juni 2024 een concert dat in het teken staat van licht en hoop. We treden die dag om 15:00 uur op in de Nicolaïkerk aan het Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht.

Met het Requiem van John Rutter (geb. 24.9.1945) hebben we gekozen voor een ‘lichte’ mis. Dit requiem is vol hoop en troost gecomponeerd. Het verstilde ‘The Lord is my shepherd’ klinkt naast het uitbundige ‘Sanctus’.

Het requiem voeren we uit onder leiding van Jelle Leistra. De begeleidende instrumenten zijn fluit, hobo, cello, timpani, glockenspiel, harp en orgel. Kitty de Geus is de sopraansoliste. Ko Zwanenburg is de vaste organist van de Nicolaïkerk en begeleidt ons op het Sweelinckorgel. En we worden begeleid door een klein ensemble van 6 musici uit het Dordrechts Kamerorkest.

Om deze prachtige mis heen hebben wij gekozen voor componisten met liederen van hoop. Uit de 16e eeuw klinken liederen van John Amner en van Thomas Tallis.

Purcell mag niet ontbreken in dit hoopvolle concert. De sopraansoliste zingt begeleid door harp ’If music be the food of love’.

We zingen muziek van Felix Mendelssohn. Zijn hymne ‘Hör mein bitten’ is voor sopraan, koor en orgel. Mendelssohn heeft in zijn leven een bijzondere relatie gehad met Engeland waar veel van zijn werken in première zijn gegaan.

20e-eeuwse muziek klinkt met liederen van Ralph Vaughan Williams, en Edgard Bainton. Van de laatste componist is helaas veel werk verloren gegaan, maar het ‘And I saw a new heaven’ is werkelijk hemels.

20e-eeuwse muziek klinkt verder met twee eigenzinnige tijdgenoten van Rutter: Morten Lauridsen en Eric Whitacre. ‘Sing gently‘, het lied dat Whitacre met zijn Virtual Choir wereldwijd liet zingen door ruim 17.000 zangers in 129 landen, zingen we nu met elkaar. Je kunt meezingen! Mail naar info@decibelle.net en we sturen je de partituur. Je studeert het lied zelfstandig in.
Op 22 mei oefenen we gezamenlijk het stuk. Locatie: Kohnstammschoool, Marislaan 1, Utrecht. Start: 19.30 uur.

Welkom!

LOCATIE: Nicolaïkerk , Nicolaaskerkhof 8, Utrecht
TIJD: 15.00 – 16.30 uur
KAARTEN: te kopen hier via Ticketkantoor